Veelgestelde vragen

Advies & tips - Veelgestelde vragen

 

Veel gestelde vragen


Tuin | Huis Buiten | Huis Binnen | Algemeen

Tuinhuizen

Wat is de ideale behandeling voor mijn tuinhuis of blokhut?

Tuinhuizen of blokhutten worden meestal gemaakt van zachthout, zoals dennenhout, grenen of vurenhout. Zachthout is goedkoper dan hardhout, eenvoudig te bewerken en milieuvriendelijk. Het is echter gevoeliger voor aantasting door houtrot, daarom is het noodzakelijk het hout goed te beschermen.

Indien het hout niet op voorhand werd verduurzaamd of behandeld door de fabrikant, is het aangewezen om het preventief te beschermen met een kleurloos houtbeschermingsmiddel (een impregneermiddel), bijvoorbeeld met Xyladecor Combi* of Xyladecor Tuinhoutbeschermer* Kleurloos. Xyladecor raadt aan om een nieuw tuinhuisje of blokhut te behandelen vóór de montage, zodat alle zijden en kanten beschermd zijn.

Voor de afwerking in een transparante houtkleur kan je beroep doen Xyladecor Tuinhuis. Indien je je tuinhuis liever een dekkende kleur geeft, is Xyladecor Tuinhuis Color de juiste keuze. Deze producten zijn weinig of niet filmvormend, dit wil zeggen dat ze diep in de ondergrond dringen en niet zullen afbladderen.

*Gebruik biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Hoe geef ik een geïmpregneerd tuinhuisje een duurzame transparante bescherming?

Een tuinhuisje van geïmpregneerd hout is behandeld met een zoutoplossing om schimmel en houtrot te voorkomen. Reinig het hout met Xyladecor Krachtreiniger voor alle Buitenhout. Naspoelen met water en laten drogen. Behandel het hout vervolgens bij voorkeur aan alle zijden met twee of drie lagen Xyladecor Tuinhuis of Xyladecor Tuinhuis Color.

Kan ik mijn tuinhuis of blokhut in een mooie kleur schilderen?

Als je opteert voor een niet dekkende kleur, dit kan een houtkleur zijn of de kleur groen of berk, dan kan je werken met Xyladecor Tuinhuis. Het voordeel van een niet dekkende kleur is dat je de houttekening nog zal zien. Kies je voor een dekkende beits zoals Xyladecor Tuinhuis Color, dan zal je na het schilderen de houttekening niet meer zien, maar wel nog de houtstructuur (de nerfstructuur).

Hoe vaak moet ik mijn tuinhuis of tuinschuttingen behandelen?

Het is niet mogelijk om hier een pasklaar antwoord op te geven. Er zijn verschillende parameters die meespelen:

  • De oriëntatie van het tuinhuis of de schutting (westerkant, zuiderkant,..). Hout is namelijk gevoelig voor UV stralen, hoe meer direct zonlicht hoe sneller het hout zal vergrijzen.
  • De houtsoort
  • De gekozen afwerking: een dekkende afwerking biedt een betere bescherming tegen de inwerking van UV-stralen/zonlicht dan een kleur waar je door kan kijken(ook het UV-licht zal er dan na verloop doorheen gaan)
  • De uitvoering en de voorbereiding
  • ...
Wanneer je te lang wacht, kan de houtbehandeling gaan afbladderen en dan zal een nieuwe behandeling veel voorbereiding vragen. Je dient in dat geval alle loszittende delen te verwijderen, vergrijsd hout weg te schuren of te verwijderen met Xyladecor Ontgrijzer, een primer te gebruiken om kleurverschillen te vermijden,…

Als je echter tijdig ingrijpt dan volstaat het meestal om de bestaande behandeling licht te schuren, te ontvetten en je kan vervolgens met je afwerking aan de slag.

Tuinmeubelen

Hoe kan ik het beste Xyladecor Teakolie (Waterproof) aanbrengen?

Xyladecor Teakolie (Waterproof) kun je het beste met een soepele borstel of een niet pluizende doek aanbrengen. Belangrijk is dat de olie in dunne lagen wordt aangebracht, het hout moet verzadigd raken.

Kan ik mijn kunststof tuinmeubilair in dezelfde kleur beitsen als mijn schutting?

Dit is helaas niet mogelijk! Deze tuinmeubelen zijn gemaakt van een kunststofsoort die niet overschilderbaar is. Zelfs niet met speciale kunststof hechtprimers.

Hoe voorkom ik dat mijn zachthouten tuinmeubelen (zoals grenen, vuren, berk, spar…) vaal en grijs worden?

Hout verweert en wordt grijs onder invloed van (onder andere) zonlicht. Je beschermt zachthouten tuinmeubelen door ze te ontvetten met wasbenzine, voldoende grof te schuren tot op de originele houtkleur en opnieuw te ontvetten. Afwerken met Xyladecor Tuinmeubelbeits in de gewenste kleur.

Hoe voorkom ik dat mijn teakhouten tuinmeubelen vaal en grijs worden?

Hout verweert en wordt grijs onder invloed van (onder andere) zonlicht. Indien nodig reinig je eerst de meubelen met Xyladecor Krachtreiniger voor alle Buitenhout. Daarna afwerken met Xyladecor Tuinmeubelbeits of Xyladecor Teakolie (Waterproof) of Xyladecor Teakolie Spray. Indien je tuinmeubelen reeds vergrijsd zijn, kan je de oorspronkelijke kleur herstellen met Xyladecor Ontgrijzer voor alle Buitenhout.

Kan ik met olie bewerkte tuinmeubelen transparant beitsen?

Op een laag olie kan je geen transparante afwerking aanbrengen. Alleen een nieuwe laag olie is mogelijk, zoals Xyladecor Teakolie.

Hoe kan ik een zitbank in teak opnieuw zijn oorspronkelijke kleur geven?

Eerst verwijder je vuil en vet met Xyladecor Krachtreiniger voor alle Buitenhout. Indien de zitbank al vergrijsd is dan gebruik je Xyladecor Ontgrijzer om de oorspronkelijke houtkleur te herstellen. Goed naspoelen met water en laten drogen. Nadien het hout lichtjes schuren om een gladde oppervlakte te bekomen en ontstoffen. Een ruime laag Xyladecor Teakolie met een borstel aanbrengen. Na 15 minuten veeg je het overtollig product af met een propere doek. Een tweede laag op dezelfde wijze aanbrengen. In geval van verweerd hout kunnen meerdere lagen noodzakelijk zijn. Vóór hergebruik het meubel grondig laten drogen!

Hoe houd ik mijn steigerhouten tuinmeubels mooi?

Je geniet langer van je tuinmeubels uit steigerhout indien je ze goed behandelt. Dit kan met alle producten die vochtregulerend zijn, bijvoorbeeld Xyladecor Tuinmeubel Gel, Xyladecor Teakolie of Xyladecor Tuinmeubelbeits.

Terrassen

Ik heb een houten terras laten aanleggen in ipé. Het hout ziet er prachtig uit en ik zou het zo lang mogelijk zo willen houden. Wat zijn de mogelijkheden qua behandeling en afwerking ?

Harde houtsoorten zoals ipé zijn zeer duurzaam en kunnen in principe onbehandeld blijven. Het is echter onvermijdelijk dat ze vervuilen en vergrijzen. Om dit te voorkomen raadt Xyladecor aan om je terras preventief te behandelen, hiervoor zijn er drie mogelijkheden:

-Behandeling met een olie:
Een olie zoals Xyladecor Bangkirai Olie maakt het hout waterafstotend en zorgt ervoor dat het originele, natuurlijke aspect goed behouden blijft.

-Behandeling met een weinig filmvormende beits:
Een weinig filmvormende beits zoals Xyladecor Terrashoutbeits zal het hout beschermen tegen vocht en vergrijzing. Dit product is beschikbaar in kleur “Bangkirai” en er is geen risico op afbladdering.

-Behandeling met een antislip beits:
Een anti-slip beits zoals Xyladecor Bangkirai Antislip zal het hout niet enkel beschermen tegen vocht en vergrijzing, maar heeft ook een “anti-slip” werking die de veiligheid verhoogt. Ideaal voor gebruik naast vijvers, zwembaden, of op oppervlakken die veel belopen worden.

Indien het hout van het terras reeds vergrijsd is en je wil de oorspronkelijke kleur herstellen, kan je de Xyladecor Ontgrijzer voor alle Buitenhout toepassen.

Hoe kan ik mijn terras in composiethout onderhouden?

Een terras in composiethout kan je best regelmatig onderhouden, zo blijft het langer mooi! Dit kan met Xyladecor Bangkirai Antislip. Indien het composiethout voor meer dan 50% uit houtvezels bestaat, kan je ook een olie gebruiken zoals Xyladecor Bangkirai Olie.

Algemeen

Vaak zie je dat impregneermiddelen of preventieve houtbeschermingsmiddelen een droogtijd van 48 uur of meer hebben voor je mag overschilderen. Waarom dient er zo lang gewacht te worden?

Impregneermiddelen zijn samengesteld zijn uit actieve stoffen, weinig bindmiddel en veel solventen (oplosmiddelen). Indien je te snel overschildert, kan het gebeuren dat in de droge of uitgeharde verffilm nog solventen achterblijven die niet meer kunnen verdampen, dit fenomeen noemt men solventretentie. Het gevolg is dat er blaasjes of kratertjes ontstaan aan de oppervlakte. Om de solventen de kans te geven te verdampen dien je minstens 48 uur te wachten vooraleer je een afwerkingslaag aanbrengt.

Wat is geïmpregneerd hout en hoe bewerk ik het?

Geïmpregneerd hout is behandeld met een zoutoplossing om schimmel en houtrot te voorkomen. Reinig het hout met Xyladecor Krachtreiniger voor alle Buitenhout. Naspoelen met water en laten drogen. Daarna afwerken met bijvoorbeeld Xyladecor Teakolie (Waterproof) of met Xyladecor Tuinhoutbeits (Waterproof).

Wat zijn de beste weersomstandigheden voor buitenschilderwerk?

Lage temperaturen veroorzaken vertraging in het droogproces van de verf of beits. De beste periode voor schilderwerk is van mei tot en met september. Vermijd zeer zonnige en warme dagen. Daarnaast dien je er zeker van te zijn dat het hout voldoende droog is, beitsen vlak na een regenbui is geen goed idee.

Mijn tuinhout is behandeld met carbolineum. Hoe kan ik dit behandelen?

Carbolineum is een dun stroperige, roodbruine vloeistof die in het verleden vaak gebruikt werd als middel om hout te verduurzamen. Sinds enkele jaren is dit product verboden omwille van de schadelijke bijwerkingen. Tuinhout dat in het verleden behandeld werd met carbolineum kan je onderhouden met Xyladecor Bielzen & Palen. Dit product bestaat in de kleur Donkerbruin.

Wat is het verschil tussen een olie en een beits?

Een olie is een product dat uit zeer minuscule deeltjes bestaat en bedoeld is om in het hout in te dringen en het hout te voeden. Na het aanbrengen van een olie dien je steeds na te wrijven over het oppervlak met een pluisvrije doek, zodat alle restjes olie die bovenop het hout achtergebleven zijn verwijderd worden. Een beits zal ook indringen in het hout maar zal na het aanbrengen en drogen een film vormen. Deze film kan dik (“filmvormende beits”) of dun (“niet-filmvormende beits”) zijn, waterbestendig en/of UV bestendig. Hoe meer lagen beits je aanbrengt, hoe dikker de film zal worden.