Veelgestelde vragen

Advies & tips - Veelgestelde vragen

 

Veel gestelde vragen


Tuin | Huis Buiten | Huis Binnen | Algemeen

Ramen & Deuren

Ik heb voor de behandeling van mijn nieuwe ramen een primer en een beits gekocht. Hoeveel lagen primer moet ik aanbrengen: één of twee?

De bedoeling van een primer is dat deze diep indringt in het hout, het hout preventief beschermt en ervoor zorgt dat het totale systeem (primer + beits) goed hecht. Het gebruik van een primer is enkel noodzakelijk op nieuwe ramen. Indien je de ramen afwerkt met een beits, is één laag primer, Xyladecor Primer Clear, voldoende. Voor een optimale bescherming is het raadzaam om minimum twee afwerkingslagen aan te brengen. De afwerkingslaag zal ervoor zorgen dat het hout beschermd wordt tegen UV-licht en regen.

Ik zou graag mijn buitenschrijnwerk afwerken, maar liefst kleurloos.

Hout buiten wordt aangetast door vocht en UV-licht. Dat is ook de reden waarom hout beschermd moet worden!

Voor buitenschrijnwerk gebruik je best een filmvormend en gepigmenteerd product. Een filmvormende afwerking zal ervoor zorgen dat het houtwerk geen vocht opneemt.

Een gepigmenteerd product, dit kan een transparante houtkleur of een dekkende kleur zijn, zorgt ervoor dat het hout beschermd wordt tegen UV stralen. Pigmenten vormen immers een scherm dat UV licht afstoot.

Dit is de reden waarom een kleurloze afwerking voor buiten geen voldoende sterke bescherming biedt. Wel kan je een kleurloze afwerking gebruiken als afwerkingslaag (of slijtlaag) op houtwerk dat reeds behandeld werd met een gepigmenteerd product.

Ik heb afzelia ramen die ik zou willen beitsen met een niet dekkende beits. Hoe kies ik de kleur van mijn beits?

Er zijn twee zaken waarmee je rekening moet houden:

1) De originele kleur van het hout
Kies een kleur die aansluit bij de originele kleur van het hout, afzelia is gelig en licht van kleur.

2) Het aspect duurzaamheid
De pigmenten in een product beschermen tegen UV stralen. Hoe lichter de kleur, hoe minder pigmenten en hoe minder duurzaam het product is, zeker aan de zuidkant.
Hoe donkerder de kleur, hoe beter dat de pigmenten de UV stralen blokkeren en hoe duurzamer de bescherming.


Samengevat: kies voor de kleur van een niet dekkende beits voor de gulden middenweg, niet te licht en niet te donker!

Ik heb het product Xyladecor Ramen & Deuren gekocht en zit met een soort gel in de pot. Is dat normaal?

Het product Xyladecor Ramen & Deuren heeft een gelstructuur, dit is normaal! Je kan het product op deze manier gebruiken, zonder het op te roeren. Het voordeel hiervan is dat de gel niet van je borstel afloopt en dat je dus op een gemakkelijke manier kan schilderen. Wanneer je de gel aanbrengt met een borstel op het houtwerk, zal het product vloeibaarder worden. Indien je dit wenst kan het product voor gebruik ook opgeroerd worden, de gelstructuur zal dan verdwijnen en je krijgt een meer vloeibaar product.

Hoe werk ik hardhouten deur- of raamomlijstingen transparant af?

Hardhouten omlijstingen zijn gemaakt van rode/bruine houtsoorten zoals merbau of meranti. Deze kunnen gele vlekken bevatten. In de houtvaten van het hout zitten stoffen die oplossen in water, wanneer het hout nat wordt gaat het “bloeden”: er komen vlekken op. Om dit te voorkomen ontvet je de ondergrond met thinner. Voldoende grof schuren, stofvrij maken en opnieuw ontvetten. Daarna voorstrijken met Xyladecor Primer Clear en vervolgens afwerken met 2 - 3 lagen Xyladecor Ramen & Deuren of Xyladecor Ramen & Deuren UV-Plus. Tussen de lagen fijn schuren en stofvrij maken.

Hoe werk ik hardhouten deur- of raamomlijstingen dekkend af?

Hardhouten omlijstingen zijn gemaakt van rode/bruine houtsoorten zoals merbau of meranti. Deze kunnen gele vlekken bevatten. In de houtvaten van het hout zitten stoffen die oplossen in water, wanneer het hout nat wordt gaat het “bloeden”: er komen vlekken op. Om dit te voorkomen ontvet je de ondergrond met thinner. Voldoende grof schuren, stofvrij maken en opnieuw ontvetten. Daarna eerst de Xyladecor Primer Clear gebruiken en vervolgens afwerken met Xyladecor Dekkende Beits TQ of Xyladecor Tuinhuis Color.

Kan ik houtwerk aan mijn huis waar een transparante beits- of een laklaag op zit, dekkend afwerken met een lakverf?

Transparante lagen (waarbij na het aanbrengen de houtnerf en de houttekening nog zichtbaar zijn) zijn elastischer dan klassieke dekkende lakken. Als je bovenop een transparante laag een dekkende laklaag aanbrengt kan er een spanningsverschil ontstaan, hierdoor zal de nieuwe laag niet voldoende hechten. Om alle risico's te vermijden is het beter om eerst de transparante laag te verwijderen. Het kale hout vervolgens ontvetten, schuren en opnieuw ontvetten. Daarna kun je het hout afwerken met een klassieke dekkende laklaag.

Een andere oplossing, waarbij de transparante beits of laklaag niet dient verwijderd te worden, is afwerken met Xyladecor Dekkende beits TQ of Xyladecor Tuinhuis Color. Deze beitsen zijn voldoende elastisch. Dit kan op voorwaarde dat de hechting van de bestaande beitslaag nog intact is. Dit kan je gemakkelijk zelf controleren door her en der een stuk transparante kleefband of een stukje plakband aan te brengen, deze goed aan te wrijven en vervolgens in één beweging te verwijderen. Indien er geen deeltjes loskomen, is de hechting voldoende.

Hoe verwijder ik grijze of zwarte vlekken op transparant afgewerkte houten ramen en deuren?

Grijze of zwarte vlekken in houtwerk ontstaan onder invloed van vocht (verwering). Te lang uitgesteld onderhoud, te weinig laagdikte of openstaande naden en kieren kunnen dit probleem veroorzaken. Verwijder eerst het bestaande beits- of laksysteem volledig door grondig te schuren. Ook de verweerde houtcellen (= dood hout) verwijder je door tot op het gezonde hout te schuren. Daarna ontvetten en Xyladecor Ramen & Deuren of Xyladecor Ramen & Deuren UV-plus in de gewenste houtkleur aanbrengen om de originele houtkleur te herstellen. Je kan ook overstappen op een dekkende beits, Xyladecor Dekkende Beits TQ. In dat geval dien je eveneens eerst de verweerde houtcellen te verwijderen.

Algemeen

Wat zijn de beste weersomstandigheden voor buitenschilderwerk?

Lage temperaturen veroorzaken vertraging in het droogproces van verf of beits. De beste periode voor schilderwerk is van mei tot en met september. Vermijd zeer zonnige en warme dagen. Daarnaast dien je er zeker van te zijn dat het hout voldoende droog is, beitsen vlak na een regenbui is geen goed idee.

Waarom is het zo moeilijk om te voorkomen dat verf afbladdert van houten planken buiten?

Dit wordt veroorzaakt door vocht. Wanneer er vocht achter de verffilm kan komen zal dit leiden tot afbladdering. Dit kan gebeuren wanneer niet alle zijden van de planken behandeld werden, maar enkel de blootgestelde zijde. Dit is meestal het geval bij reeds bestaande constructies. Het vocht zal dan in dampvorm druk uitoefenen op de verffilm, dit leidt vroeg of laat tot afbladdering. Naast het ontbreken van een alomzijdige behandeling zijn er nog andere oorzaken:

  • Het verfsysteem is aangebracht op een te vochtige ondergrond
  • Er is scheurvorming of een vervorming vanuit de ondergrond. Hout is een materie die onderhevig is aan beweging!
  • Verschillende typen verf of beits zijn over elkaar toegepast, bij buitentoepassingen raden we aan om geen white spirit verdunbare beits aan te brengen over een acryl/water verdunbare beits
  • De gebruikte verf of beits is niet elastisch genoeg

Mag ik over een white spirit verdunbare beits of verf een waterverdunbare acrylverf of beits aanbrengen?

Ja dit kan, maar zorg ervoor dat je vóór het beitsen de ondergrond ontvet, lichtjes mat schuurt met een P180-P220 schuurpapier, en daarna opnieuw ontvet.

Mag ik over een (waterverdunbare) acryllaag een white spirit verdunbare beits aanbrengen?

Voor buitentoepassingen wordt dit niet aangeraden omdat acryl beitsen meestal elastischer zijn dan white spirit verdunbare beitsen. De white spirit verdunbare beits zal voordurend blijven doorharden, en op deze manier wordt er een spanning gecreëerd, zodat de beitslagen niet duurzaam hechten. Indien je eerst de acryl beitslaag volledig verwijdert, kan dit wel.

Kan ik een kunststof regenpijp in dezelfde kleur beitsen met een dekkende beits als mijn raam- of deuromlijstingen?

Beits kan je niet rechtstreeks op een regenpijp toepassen want dat geeft hechtingsproblemen. Breng eerst een hechtingsprimer voor kunststof aan zoals bijvoorbeeld Levis Primer PVC. Na het aanbrengen van de primer dien je deze licht op te schuren en te ontstoffen. Daarna afwerken met het gekozen Xyladecor product.

Kan ik een metalen tuinhek in dezelfde kleur en glans beitsen als mijn ramen?

Een beits kan je niet rechtstreeks op metaal toepassen, je hebt hiervoor een goede primer nodig als voorbereiding. Xyladecor raadt aan om een primer voor metaal te gebruiken, bijvoorbeeld Hammerite Primer N° 1 of Levis Primer Metal. Breng twee lagen aan van deze primer voor een optimale bescherming. Vervolgens werk je af met de gekozen Xyladecor Tuinhuis Color of Xyladecor Dekkende Beits TQ. Indien alleen de kleur belangrijk is, kan je de gewenste kleur laten aanmaken in een Hammerite Mix afwerking of een lak van Levis die kan aangekleurd worden met de kleurmengmachine.