Veelgestelde vragen

Advies & tips - Veelgestelde vragen

 

Veel gestelde vragen


Tuin | Huis Buiten | Huis Binnen | Algemeen

Parket

Ik heb een houten parket. Deze is jarenlang geboenwast. Ik zou nu willen overstappen naar een vernis.

Boenwas, paraffine en vet zijn te allen tijde de grootste vijanden geweest van verf. Ze dienen dus zo goed mogelijk verwijderd te worden. De vraag is natuurlijk hoe?

De vloer machinaal schuren is niet de juiste oplossing omdat het schuurpapier zeer snel verzadigd zal zijn en bij het ontvetten van horizontale vlakken zal de boenwas enkel dieper in de ondergrond dringen.

De enige manier om boenwaslagen te verwijderen is door de houten vloer oppervlakkig te schrapen, dit wil zeggen een laag van het hout met de bijhorende boenwas verwijderen, in vaktermen noemt men dit “racleren”. Indien dit niet op een goede manier gebeurt, zal je bij het vernissen in de eerste laag niets waarnemen. Pas na volledige afwerking zal je zien dat de vernis niet uitgehard is, en het resultaat niet duurzaam is. Xyladecor raadt aan om contact te nemen met een vakman!

Ik heb een houten vloer die tot nu toe met een olie behandeld is, de vloer is echter onvoldoende vlekbestendig. Kan ik overstappen naar een vernis?

De meeste oliën drogen oxidatief. Synthetische vernissen zoals de Xyladecor Parket Vernis Extra Protect drogen ook oxydatief. Aangezien er geen compatibiliteitsprobleem is tussen de olie en deze vernis, kan je de houten vloer zonder problemen vernissen met Xyladecor Parket Vernis Extra Protect.
Indien je echter een watergedragen vernis wilt toepassen, zoals de Xyladecor Parket Vernis Deco Satin of Extra Mat, kan je best op voorhand de hechting controleren. Je doet dit door een kleine oppervlakte te behandelen. Na enkele dagen voer je een hechtingstest uit. Dit doe je door een stukje tape (plakband of afplaktape) aan te brengen, goed aan te wrijven, en na 2 minuten kan je de tape in één beweging terug los trekken. Als de hechting goed is, mag er niets losgekomen zijn van de vernis of mogen er geen deeltjes aan de tape hangen. Bij goede hechting kan je Xyladecor Parket Vernis Deco Satin of Extra Mat gebruiken.

Ik wil graag mijn parket behandelen: wat is het verschil tussen vernis en olie?

Een vernis kan je het beste omschrijven als een volledig transparante of doorzichtige lak. Een vernis zal een transparante film vormen op het parket, en laat als het ware een dun laagje glas achter op het parket. Een vernis biedt dus een goede bescherming tegen vochtigheid en vuil indien correct en in het juiste aantal lagen aangebracht. Een parket vernis je met minimaal 2 à 3 lagen, bij zware belasting zelfs tot 4 lagen.
Een olie dringt volledig in het hout en laat geen film achter. Een olie voedt het hout. Doordat de olie in het hout dringt, kan je hiermee het houtaspect tot zijn recht laten komen. Een olie laat ook toe om achteraf lokaal bij te werken indien nodig.

Hoe behandel ik slijtplekken op mijn parketvloer?

Een parketvloer met veel slijtplekken kun je het beste helemaal kaal schuren. Grijze (verweerde) plekken in een parketvloer moet je intensief schuren. Vervolgens de vloer ontvetten en Xyladecor vernis aanbrengen, bijvoorbeeld Xyladecor Parket Vernis Deco Satin of Extra Mat.

Hoe moet ik mijn houten vloerdelen (planken) behandelen?

Planken of houten vloerdelen zijn meestal gemaakt van een zachte houtsoort (vuren of grenen), het hout zal grove poriën hebben. Xyladecor raadt aan om eerst de vloer te ontvetten, daarna deze licht op te schuren en opnieuw te ontvetten. Vervolgens minstens 3, bij voorkeur 4 lagen Xyladecor vernis aanbrengen, bijvoorbeeld Xyladecor Parket Vernis Deco Satin of Extra Mat. Het is nodig om meerdere lagen aan te brengen om er zeker van te zijn dat de grove poriën gevuld worden.

Hoe kan ik een massief houten parketvloer het beste afwerken?

Een massief houten parketvloer is gemaakt van een harde houtsoort, zoals beuken, teak of eiken. Xyladecor raadt aan om eerst de vloer te ontvetten, daarna deze licht op te schuren en opnieuw te ontvetten. Vervolgens 3 lagen Xyladecor vernis aanbrengen, bijvoorbeeld Parket Vernis Deco Satin of Extra Mat.

Ik heb vochtplekken op planken vloer, hoe krijg ik opnieuw een mooi eindresultaat?

Als er zich vochtplekken aftekenen op je planken vloer dan duidt dit erop dat de houten vloer niet of niet meer voldoende beschermd is. Het vocht kan met andere woorden in de planken vloer indringen. Dit kan gebeuren wanneer je plankenvloer behandeld is met olie of met te weinig vernislagen.
Deze vochtkringen kan je op verschillende manieren verwijderen, bijvoorbeeld met behulp van ontweringswater of door middel van lokaal te schuren. Vraag raad in je verkooppunt of bel ons gratis nummer 0800.32.000.

Ik wil vooraleer de laatste 2 lagen vernis aan te brengen mijn vloer een “semi transparante tint” geven, m.a.w. een niet dekkende kleur die de houttekening bewaart. Welke kleuring gebruik ik hiervoor?

In dat geval kan je best opteren voor een product dat je tegelijkertijd als vernis en als product om in te kleuren kan gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld met Xyladecor Parket Vernis Deco in een kleur naar keuze.
Voor onbehandeld hout : schuren, stofvrij maken en ontvetten. Een laag Xyladecor Primer Clear aanbrengen als grondlaag, voor een egaal eindresultaat.
Licht schuren en stofvrij maken. Aanbrengen van twee à drie onverdunde lagen Parket Vernis Deco in een kleur naar keuze. Het uiteindelijke kleureffect is afhankelijk van de ondergrond en het aantal lagen: na de eerste laag kunnen aanzetten zichtbaar zijn, deze verdwijnen na het aanbrengen van de tweede (lichte kleuren) of derde (donkere kleuren) laag.

Ik heb nu een donkere houtkleur op mijn parket/trap en wil dit terug graag kleurloos. Kan dit bekomen worden met een afbijtmiddel?

Dit is mogelijk. Met een afbijtmiddel zal je filmvormende producten kunnen verwijderen m.a.w. producten die niet echt in de ondergrond zijn gedrongen maar er eerder bovenop liggen. Mogelijke afbijtmiddelen zijn bijvoorbeeld Polyfilla Super Afbijt of Extreme Afbijt. Meer informatie vind je op Polyfilla website; www.polyfilla.be.

Trappen

Hoe bescherm ik het best mijn houten trap, zodat deze krasbestendig is en niet verkleurt?

Xyladecor Trap Vernis Antislip is ideaal voor trappen, het is een vernis op waterbasis en respecteert de natuurlijke look van het hout. Bovendien bevat deze vernis een onzichtbaar antislip granulaat wat voor de nodige veiligheid zorgt! De slijtvastheid en krasvastheid wordt bepaald door het aantal lagen: een onbehandelde trap vernis je met 3 lagen. Meer informatie? Download hier het stappenplan.

Meubels

Hoe kan ik een oud gevernist meubeltje renoveren (de vernis is in slechte staat)? Ik wil een soort cérusé effect bekomen m.a.w. een witgrijze of schaduwgrijze schijn waardoor ik toch nog duidelijk mijn houttekening kan waarnemen.

 • Oude vernislagen in slechte staat: volledig verwijderen door middel van schuren en/of afbijten of een combinatie van beiden.
 • Indien je een afbijtmiddel gebruikt, zeker grondig naspoelen zodat alle restanten afbijtmiddel zeker verdwenen zijn. Schuren, ontstoffen en ontvetten.
 • Eerst een laag Xyladecor Primer Clear* aanbrengen om er voor te zorgen dat je een mooi, egaal eindresultaat bereikt.
 • Afwerken met een kleur: breng 1 à 3 lagen Xyladecor Meubel Vernis aan, al naargelang het gewenste kleureffect. Wanneer je het gewenste kleureffect hebt bekomen na 1 of 2 lagen, kan je nog een laatste laag in een kleurloze vernis (bijvoorbeeld Xyladecor Meubel Vernis Kleurloos in Satin of Extra Mat) aanbrengen, voor extra slijtvastheid of krasvastheid.

Lambrisering en houten plafonds

Hoe schilder ik mijn houten plafond?

Een houten plafond, de zogenaamde planchetten, kan je gemakkelijk beitsen met een dekkende beits. Start met het ontvetten van het hout met synthetischee thinner. Onbehandeld hout hoef je niet te schuren. Is het hout reeds gevernist, gebeitst of gelakt, dan schuur je het op met een lichte korrel (P220-P240). Verwijder het stof. Nu kan je beitsen! Xyladecor Dekkende Beits TQ is beschikbaar in verschillende kleuren dankzij de verfmengmachine in je verkooppunt.

Algemeen

Welke borstel en rol heb ik nodig om te vernissen?

Indien je vernist met een vernis op waterbasis, zoals Xyladecor Parket Vernis Deco, Xyladecor Meubel Vernis of Trap Vernis Antislip, gebruik dan een Chinex borstel of borstel met synthetische haren, zeker geen natuurlijke haren. Voor de rollen is bijvoorbeeld een modacryl rol ideaal voor watergedragen vernissen.
Indien je vernist met een vernis op solventbasis, kan je een borstel naar keuze gebruiken. Vraag raad in je verkooppunt.

Hoe voorkom ik dat lagen zichtbaar overlappen?

Probeer het product gelijkmatig te verdelen over het oppervlak, en overal even dikke lagen aan te brengen. Vermijd dat je op bepaalde plaatsen meer product aanbrengt dan op andere. Vooral ter hoogte van de overlappingen is dit belangrijk. Op een parketvloer of plankenvloer behandel je daarom maximaal twee planken per keer zodat het product in de zones waar er overlap is nog voldoende nat is om mooi homogeen te verdelen. Wil je te veel planken in één keer behandelen dan loop je het risico om in de zones waar er overlap is het product niet meer homogeen te kunnen verdelen omdat het al te sterk aan het drogen is.

Wanneer kies ik het beste voor een vernis op water(acryl)basis, en wanneer voor een vernis op solventbasis, wat zijn de verschillen?

Er zijn diverse verschillen tussen beide types vernissen.

 • Een solventgedragen vernis bevat de kleinst mogelijke deeltjes. Hierdoor zal een solventgedragen vernis een houten ondergrond veel sterker “benatten” waardoor onmiddellijk al een veel donkerder resultaat bekomen wordt. Een watergedragen vernis zal ook wel enigszins benatten maar beduidend minder, en laat toe om het oorspronkelijke natuurlijke aspect van het hout zo goed als mogelijk te behouden.
 • Een ander belangrijk verschil is dat een solventgedragen vernis zal vergelen wanneer de vernis niet continu is blootgesteld aan daglicht. Een watergedragen vernis vergeelt niet!
 • Qua krasvastheid moet een watergedragen vernis tegenwoordig niet meer onderdoen voor een solventgedragen vernis, en bovendien behoren de Xyladecor parket vernissen tot de meest krasvaste op de markt!
 • Wanneer je vernist met een vernis op waterbasis, dien je een aangepaste borstel of rol te gebruiken.
 • Nog een belangrijk verschil tussen een watergedragen vernis en een solventgedragen vernis is uiteraard de geur.
 • Het gebruikte materiaal is iets vlotter te reinigen met water, in geval van een watergedragen vernis.
 • Daarnaast kan ook de houtsoort invloed hebben op de juiste keuze. Vraag raad in je verkooppunt.

Wat is het verschil tussen mat en glanzend?

Dit zijn twee verschillende glansgraden. Een glanzend oppervlak zien we als iets dat zeer sterk het licht reflecteert of m.a.w. als blinkend. Je kan jezelf bijna spiegelen in een sterk glanzende afwerking! Een mat oppervlak zal het licht niet reflecteren maar eerder in alle richtingen verstrooien. Hierdoor zullen we een mat oppervlak niet als blinkend ervaren. In een matte afwerking zullen we bijgevolg ook veel minder snel gebreken zien. Bij een glanzende afwerking wordt elke onregelmatigheid nog eens extra in de kijker gezet.
De Xyladecor vernissen zijn beschikbaar in zijdeglans en extra mat. Zijdeglans: dit wil zeggen dat ze zeer zacht en subtiel glanzen. Extra mat: bewaart de natuurlijke uitstaling van het hout, en voegt geen glans toe. Xyladecor Yacht Vernis (voor buiten) is beschikbaar in hoogglans (blinkend) en in zijdeglans.