Veelgestelde vragen

Advies & tips - Veelgestelde vragen

 

Veel gestelde vragen


Tuin | Huis Buiten | Huis Binnen | Algemeen

Wanneer moet er geschuurd worden bij de behandeling van een houten ondergrond ? Na iedere laag?

De gedachtengang is de volgende: als je een primer aanbrengt op hout ontstaat er vezelopruwing na de droging. Dit wil zeggen dat door de opname van water of solvent de vezels van het hout opzwellen.

Je werkt als volgt: op de fijn geschuurde en ontvette ondergrond breng je een grondlaag of een primer aan en je laat deze drogen.

Na droging wordt er fijn geschuurd met de bedoeling de tippen van de houtvezels af te slijpen. Daarna dien je grondig te ontstoffen vooraleer je een afwerking aanbrengt. Tussen twee afwerkingslagen moet je niet schuren. Indien je toch wenst te schuren tussen de afwerkingslagen: dit kan geen kwaad, maar de laagdikte zal afnemen waardoor de lagen minder duurzaam worden.

Wat betekent VOC?

VOC staat voor ‘Volatile Organic Compounds’ (VOC) of ‘Vluchtige Organische Stoffen’ (VOS). Dit is een verzamelnaam voor chemische stoffen zoals oplosmiddelen en white spirit, die na het aanbrengen van de verf verdampen. De hoeveelheid VOC wordt uitgedrukt in gram per liter. VOC’s worden niet alleen gebruikt in verf maar ook in lijm, schoonmaakmiddelen, ... Xyladecor werkt al jaren aan de verfformules om de hoeveelheid VOC’s zo veel mogelijk te beperken.

Hoeveel beits, olie of vernis heb ik nodig per laag?

Op alle verpakkingen kan je een rendement in m²/liter terugvinden. Dankzij deze informatie kan je berekenen hoeveel liter nodig is om de klus volledig uit te voeren. Houd er echter rekening mee dat je meestal meer dan één laag moet aanbrengen.

Wat doe ik met white spirit of borstelreiniger waarmee ik mijn borstels heb gereinigd?

Daarmee kan je probleemloos terecht in elk containerpark.

Wat doe ik met verf- of beitsresten?

Indien je graag nog wat product achter de hand houdt voor eventuele kleine herstellingen dan dien je de pot zo hermetisch mogelijk af te sluiten. Met andere woorden, je moet ervoor zorgen dat er geen lucht in contact kan komen met de resterende verf of beits. Als de pot goed gesloten is kan je deze tijdelijk onderste boven wegzetten zodat er verf tussen het deksel en de pot achterblijft. Op deze manier is de pot hermetisch afgedicht. De volgende dag kan je de pot wederom in normale positie wegzetten.

Je kan ook bovenop je natte verf of beits een dunne plastiekfolie (zoals gebruikt in de keuken om etensresten mee te omwikkelen) aanbrengen. Zo vermijd je ook rechtstreeks contact tussen de nog natte verf en de lucht erboven.

Hoe komt het dat de tweede laag verf of beits die ik aanbreng gaat schroeien/ rimpelen?

Als je te snel een tweede laag aanbrengt, kan de tweede laag gaan rimpelen. Respecteer daarom de aanwijzigingen qua overschilderbaarheid vermeld op de verpakking. Door te werken in veel te dikke lagen kan de verf of beits ook gaan rimpelen.

Hoe kan ik de hechting van mijn verf- of beitslaag controleren?

De hechting van een verf of beitslaag kan je controleren met tape. Je kan afplaktape gebruiken of gewone plakband. Breng de tape hier en daar aan, wrijf deze goed aan, laat de tape ± 1,5 à 2 minuten zitten en trek de tape vervolgens in één beweging los. Als de hechting goed is, mag er niets losgekomen zijn van het schilderwerk of mogen er geen deeltjes aan de tape hangen. Deze test mag normaliter pas na enkele dagen doorharding gebeuren (bij voorkeur pas na ± 7 dagen). De meeste mensen testen de hechting van hun verf met hun nagel. Dit kan een bepaalde indicatie geven maar eigenlijk ben je op dat moment de hardheid van de verffilm aan het testen. De enige correcte methode is degene hierboven beschreven met de tape.

Wat is houtrot en hoe voorkom ik dit?

Hout krijgt af te rekenen met micro-organismen –microscopisch kleine zwammetjes – die schimmelvorming of verrotting kunnen veroorzaken. Blauw (of blauwschimmel) doet het hout verkleuren, oppervlakkig en in de diepte, maar tast de structuur niet aan. Toch kan een schimmel een verf- of beitslaag kapotmaken. Houtrot daarentegen breekt de houtstructuur af en tast de stevigheid aan.

Het is dus heel belangrijk om hout te behandelen en bij voorkeur preventief. Daarom heeft Xyladecor een reeks zeer doeltreffende biocide behandelingen ontwikkeld.

Xyladecor Timmerhout* dringt diep door in het hout en zorgt voor een duurzame, preventieve bescherming van kepers, balken en houtskeletten, zowel tegen schimmels en verrotting als tegen houtworm.

Xyladecor Primer Clear* impregneert het hout en biedt een preventieve bescherming aan meubels en houtwerk binnen en buiten, zoals ramen, deuren, wandbetimmeringen, plankenvloeren,… .

En voor het tuinhout bestaat er eveneens een product op maat:
Xyladecor Tuinhoutbeschermer* werd immers speciaal ontwikkeld om tuinhout preventief te beschermen door het diep te impregneren. De bescherming is heel breed (schimmels, verrotting, houtworm) en duurzaam. De ideale oplossing!

*Gebruik biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Wat zijn houtwormen en hoe voorkom ik dit?

Hout valt in de smaak van insecten. De beruchte houtwormen zijn houtetende larven van insecten die hun eitjes leggen in onbehandeld hout, vooral als dat vochtig is. De larven voeden zich aan het hout en gaandeweg kunnen ze ettelijke gangen graven! Behandelingsproducten moeten dus diep doordringen in het hout om bij die gangen en larven te geraken. Je kan de aanwezigheid van larven vaststellen aan kleine gaatjes in het houtoppervlak en het houtstof dat eruit valt.

Het is heel belangrijk om hout te behandelen en bij voorkeur preventief. Daarom heeft Xyladecor een reeks zeer doeltreffende biocide behandelingen ontwikkeld.

Xyladecor Timmerhout* dringt diep door in het hout en zorgt voor een duurzame, preventieve bescherming van kepers, balken en houtskeletten, zowel tegen schimmels en verrotting als tegen houtworm.

Xyladecor Primer Clear* impregneert het hout en biedt dezelfde preventieve bescherming voor meubels en houtwerk zoals ramen, deuren, wandbetimmeringen, plankenvloeren enz., aan de binnenkant en aan de buitenkant van het huis

En voor het tuinhout bestaat er eveneens een product op maat:Xyladecor Tuinhoutbeschermer* werd immers speciaal ontwikkeld om tuinhout preventief te beschermen door het diep te impregneren. De bescherming is heel breed (schimmels, verrotting, houtworm) en duurzaam. De ideale oplossing!

*Gebruik biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Ik heb houtwormen vastgesteld, wat doe ik eraan?

Geen paniek. Xyladecor heeft ‘superhelden’ paraat voor de tegenaanval.

Xyladecor Houtwormverdelger* is de redder in nood als je binnenhoutwerk aangetast is door houtwormen. Dit product zal ze genadeloos uitroeien en ook de beruchte huisboktor zal eraan geloven!

Xyladecor Combi* is de algemene kampioen in de preventie en bestrijding van houtwormen. Dit product schakelt ze uit in alle soorten binnen- en buitenhoutwerk: houtskeletten, gevelbetimmeringen, planken, trappen, deuren, ramen, meubels, houten beelden… .

*Gebruik biociden veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Je mag gerust zijn. Als Xyladecor waakt, is je hout veilig!